dinsdag 11 februari 2014

Statiegeld verdwijnt

Zojuist een aflevering van Kassa Groen bekeken. Hierin was een item dat het statiegeld op de flessen volgend jaar verdwijnt. Dat komt omdat er een betere techniek is die de plastic flessen tegelijk met het overige plastic afval kan verwerken. Voor de consument wordt het juist makkelijker: je hoeft niet meer alle flessen mee te nemen naar de supermarkt, maar je kunt de flessen dus bij je plastic afval gooien.

Het afval wordt hier in huis flink gescheiden: voor plastic hebben we een vuilniszak waar alles van plastic in kan: van verpakkingsmateriaal voor koekjes tot plastic bakjes van vlees en lege melkpakken. En volgend jaar kunnen de lege flessen daar dus bij in. De glazen fles van bijvoorbeeld bier mag dan gewoon in de glasbak.

Wat vinden jullie daarvan? Bij Kassa Groen werden een paar mensen naar hun mening gevraagd. Zij waren het unaniem eens: dom dat het statiegeld wordt afgeschaft. Er is geen lokmiddel meer (geld) dat ervoor zorgt dat mensen hun lege flessen gescheiden gaan inleveren. Het gevolg is dat er meer flessen in de grijze container belanden of nog erger: op straat gegooid worden.

Eigenlijk maakt het voor ons niet uit: lege flessen kunnen prima met het plastic mee, het kost ons zo geen geld. De worst voor onze neus is er nog steeds: minder kilo's in de grijze container, en dus minder betalen.

Toch vind ik het wel jammer dat het statiegeld verdwijnt. Ik vermoed namelijk dat de prijzen van flessen frisdrank en bier wel net zo hoog blijven. En dan is het weer jammer dat je niet eens per twee maanden zo'n 5 euro aan statiegeld mag afschrijven. Scheelt toch weer op het boodchappenbudget!

Ik kan me ook herinneren dat wij vroeger als kind bij mensen lege flessen gingen ophalen om zo een zakcentje te verdienen. Dat zal dan ook verdwijnen. Ook tijdens de Serious Request actie in december kwamen veel kinderen aan de deur voor lege flessen. Dat vind ik dan erg jammer.

Nou, eigenlijk sta ik dus redelijk neutraal in deze kwestie. We zullen het zien en beleven!

14 opmerkingen:

  1. ik weet t ook nog niet. ik heb geen plek eigenlijk voor een bak voor plastic, ik scheid nu mn plastic ook niet. we hebben niet enorm veel plastic statiegeldflessen gelukkig.. maar toch maar eens kijken of ik het ergens kwijt kan. en dan hopen dat ik er vrijdag om de wee aan denk om ze aan de weg te zetten 100 meter verderop :S

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben benieuwd of dit wel doorgaat, dit plan roepen ze al een paar jaar. Ik zelf zou het heel erg jammer vinden want het statiegeld gaat bij mij in een apart potje, zodat ik een keer in de stad betaald kan parkeren of eens een keer met de kinderen een ijsje kan eten zonder dat het van de huishoudpot gaat. Of ik haal knutselspulletjes. En hier in de gemeente moet het plastic gewoon in de grijze container, dus nog meer afval. We betalen wel gewoon 1 tarief, maar dan kan kans dat ze dat omhoog doen. Hoewel wij niet veel statiegeldflessen hebben, 1-tje p/week zijn er gezinnen die veel meer hebben. En iemand zal dat toch moeten betalen die extra verwerkingskosten. Dus heel erg jammer.

    groetjes,
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bij de lidl heb je 2 knoppen. 1 voor statiegeld houden en de andere knop is doneer aan de voedselbank. Dat doe ik eigenlijk meestal. Het is een kleine moeite en ik voel me er op dat moment goed bij. Bij de AH staat ook regelmatig een bak. Vaak een goed doel uit de gemeente en ook dan denk ik ach vooruit. Ik denk niet dat ik al het statiegeld dat ik dan uitspaar ineens aan een goed doel ga geven. Ook betwijfel ik of ik het ga scheiden. Voorheen was er een speciaal plastic depot in ons dorp waar je geld voor al je gerecyclede plastic kreeg. Dat stimuleerde echt en wist eigenlijk niet dat ik zoooo veel plastic had. Dat geld dat je er voor kreeg stimuleerde echt. Ik heb het na de periode nog een poosje volgehouden, maar steeds zaten de bakken vol zodat je alles weer mee naar huis moet nemen. en nu op dit moment moet ik eerlijk bekennen dat alles weer in de ondergrondse container 20 meter bij ons huis vandaan wordt gegooid. slecht voor het milieu, ik weet het natuurlijk wel......

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind het wel jammer. Dat statiegeld voelde toch altijd als een klein zakcentje, ook al had je het natuurlijk eerst zelf vooruit betaald.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik denk dat het met de prijzen wel meevalt, want in de winkel zie je immers ook altijd de prijzen exclusief de statiegeld. Ik vind het wel jammer, want ik vind regelmatig flessen die ik dan zelf inlever. Gaat niet met tientjes per keer, maar in een jaar tijd heb ik zo zeker een paar euro 'gratis'.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik vind het hele grote nadeel van het bewaren van plastic dat je een enorme berg hebt. Hier wordt de kunststof maar eens per maand opgehaald. Ik heb dan wel een 4-5 zakken liggen. Gaat stinken en als het buiten ligt zitten de katten eraan. Nee, ik vind het niet fijn. Jammer dat de kunststof containers weg zijn. Kon je het wegbrengen wanneer je maar wilde.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij hebben daar een oplossing voor gevonden, gewoon een kliko erbij gekocht .
      In plaats van 3 containers ( groen, grijs en papier) staan er nu 4 op een rijtje
      Volle zakken gaan in de container , de hele maand past erin.
      alleen even de zakken eruit halen als het aan de weg moet

      Verwijderen
    2. Dat gaat hier al niet passen. Wij hebben nu zonder flessen al zo'n 4 tot 5 zakken per maand. Met de lege flessen erbij komt er nog meer bij. Ik hoop dat ze het plastic dan ook 2 x per maand op komen halen net als restafval. Nu zijn er hier maar weinig mensen die plastic apart inzamelen, juist door deze 1x per maand regeling.
      Gr. Immy

      Verwijderen
    3. Wij hebben ook best veel plastic afval :( maar als ik een lege plastic fles heb (bijv. van schoonmaak- of wasmiddel) prop ik deze vol met ander plastic
      (folies en zo). Het is wel even wat extra werk, maar het scheelt heel veel in het aantal zakken aan de straat. Bijkomend voordeel is dat de zak zwaarder is, en dus minder snel wegwaait.
      Groet, MB.

      Verwijderen
    4. Nog even over het statiegeld: ik denk inderdaad dat er nog meer plastic in de berm gegooid gaat worden... En er ligt nu al zoveel rommel overal...
      Groet, MB.

      Verwijderen
  7. Kartonnen drankverpakkingen, dus ook die van de melk, horen volgens mij niet bij het plastic afval. en ook niet bij het oud papier. Echt alleen maar bij het restafval.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat hier de plastic melkpakken bedoeld worden... Deze hebben wij ook altijd en gaan dus bij het plasticafval.
      Gr. Immy

      Verwijderen
  8. Hier moeten wij het plastic zelf inleveren. Dat doe ik braaf. Maar ik lijk wel de enige hier in de buurt. Anderen zullen dus nu ook hun statie geld in de kliko deponeren, denk ik. Voor mij dus een achteruitgang

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Plastic flessen in plaats van glas? En hoe zit het dan met BPA staat voor bisfenol A en wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de productie van policarbonaat. Dat is dan weer een hard, transparant plastic dat veelvuldig gebruikt wordt in voedingsverpakkingen, dus ook in plastic flessen, bekertjes, zelfs in je kassabonnetje zit het. BPA beïnvloed op verschillende manieren ons gewicht. Het veroorzaakt schade aan de lever, waardoor deze zijn vermogen verliest om giftige stoffen uit je lichaam te laten verwijderen. Het gevolg daarvan is dat het lichaam deze giftige stoffen in vetcellen opslaat en ons hormoonstelsel ontregeld raakt. Voedsel verpakt in folie en plastic ziet er hygienisch uit, maar BPA lekt in het voedsel en het drinken dat in BPA platic is verpakt. Als het voedsel of drinken in aanraking komt met het plastic lekt er nog meer BPA in. Het lijkt me verstandig ze te mijden. Ik drink liever geen water meer uit een een water cooler op kantoor of uit een plastic waterflesje dat in de zon heeft gelegen.(Bron 100 % gifvrij, Julia Kang) Lees dit boek!
    Miranda

    BeantwoordenVerwijderen