vrijdag 17 januari 2014

Nieuwe spreadsheet voor 2014

Vorig jaar zijn we begonnen met het bijhouden van onze inkomsten en uitgaven in een spreadsheet. Hierdoor kregen we veel meer inzicht in onze uitgaven en werden we daardoor beter bewust van de besparingsmogelijkheden, maar doordat we onze budgetten voor alle maanden gelijk hadden gezet, gingen we in sommige maanden ver boven onze budget, terwijl we in andere maanden daar ruim onder bleven. We hielden bijvoorbeeld geen rekening met het feit dat de verzekeringen eens per kwartaal werden afgeschreven en dat de piek van uitgaven voor vakantie in de zomer ligt. Ook qua inkomsten is niet elke maand gelijk. Zo krijgen we eens per kwartaal de kinderbijslag.

Een aantal wijzigingen die we hebben doorgevoerd naar aanleiding van onze bevindingen op onze oude spreadsheet:

  • Uitgaven per maand en niet meer voor elke maand gelijk
  • Inkomsten per maand
  • Aflossingen vallen nu onder onze uitgaven
  • Onvoorziene uitgaven verdubbeld
  • Sport en persoonlijke verzorging toegevoegd

Zo hebben we om te beginnen dit jaar zoveel mogelijk in het voren gedacht en alle uitgaven per maand proberen in te plannen (zie figuur 1).

Figuur 1 - Verdeling van uitgaven per maand

In bovenstaand figuur zie je voor de eerste 5 maanden dat we meer uitgeven dan dat er die maanden binnenkomt. Dat betekent dat we die maanden interen op ons spaargeld. De laatste maanden van het jaar zullen we de buffer weer aan kunnen vullen, waardoor we aan het eind van het jaar €6,- meer in onze buffer zouden hebben als we daadwerkelijk alle budgetten tot de laatste cent opmaken.

De inkomsten hebben we dit jaar ook per maand van te voren vast gelegd. Zo kunnen we precies zien in welke maanden we wat meer te besteden hebben (zie figuur 2).

Figuur 2 - Verdeling van inkomsten per maand

We verwachten geen verandering met kinderopvang, dus de kinderopvang toeslag zal het komende jaar ook waarschijnlijk niet veranderen.

Per maand vullen we alle uitgaven per dag per kostenpost in (zoals in figuur 3). Nieuw hierin is de prognose helemaal onderaan ons boodschappenbudget. Wanneer je je boodschappen dagelijks invoert, geeft deze prognose een voorspelling wat je aan het einde van de maand uitgegeven hebt als je op dezelfde snelheid blijft uitgeven. Wij moeten nu dus uitkijken dat we ons budget niet te ver gaan overschrijden!

Figuur 3 - Bijhouden uitgaven per maand

Tot slot nog het oude vertrouwde jaaroverzicht (figuur 4) waarin we precies kunnen zien hoeveel we voor het hele jaar nog over hebben voor alle gedefinieerde kostenposten.

Figuur 4 - Jaaroverzicht van uitgaven

We zullen ons spreadsheet heel binnenkort ook publiekelijk beschikbaar maken zodat je ons spreadsheet ook kunt gaan gebruiken om je eigen inkomsten en uitgaven bij te kunnen houden.

14 opmerkingen:

  1. Dat ziet er goed uit! Ik vroeg me alleen af... Krijgen jullie geen vakantiegeld in Mei?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel gaaf gedaan weer en super overzichtelijk. Ik denk dat ik hem graag wil hebben als jullie hem openbaar maken

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wow, bewonderingswaardig hoe strak je jullie uitgaven in beeld hebt.
    Dat moet wel erg prettig werken: geen verrassingen!
    Ik hoop dat je de spreadsheets inderdaad openbaar maakt, want ik zou die erg graag willen gaan gebruiken!
    Alvast bedankt voor alle tijd en moeite die je erin hebt gestoken :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wow, ziet er goed uit zeg! Ik ben helaas niet zo goed met spreadsheets.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. rubriek verzekeringen, zit daar ook de ziektekostenverzekering in?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ziet er goed uit, ik denk dat het beter is om uit te gaan van de werkelijke uitgaven per maand. Dan krijg je een realistischer beeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wij doen dit met het programma "penningmeester" die importeerd de bankafschriften en koppelt uitgaven bij bv de jumbo direct aan de kostenpost boodschappen en het kruidvat aan drogist etc. Heel erg handig.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mooi overzicht hoor! Ik vraag me alleen af hoe het kan dat jullie geen post voor onderhoud van huis en tuin hebben? Bijvoorbeeld voor schilderwerk en CV onderhoud? In het algemeen gaat men uit van ongeveer 1 procent van de waarde van het huis per jaar voor onderhoud, dus dat is best veel geld.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Super gedaan!!! Wanneer het beschikbaar komt ga ik dit zeker gebruiken! Zet je zowel tandpasta als de kapper onder persoonlijke verzorging? en een wasmiddel zet je dat onder een huishoudelijk artikel of bij boodschappen? en de wasmachine die eventueel kapot gaat komt die bij onvoorzien? Heel veel succes dit jaar!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Zonder alle details te kennen ziet het er goed uit. De ambitie om 11000 Euro over te houden en te gebruiken voor aflossing lijkt me een realistisch uitdaging.
    Succes en ik ben benieuwd naar de realisatie.
    Jordy

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Net ontdekt! Heel wat sites met "huishoudboekjes" bekeken, maar jullie dynamiek is precies wat ik zoek. Ben benieuwd naar de 'uitgave 2014' Thanks voor jullie openheid!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wanneer wordt de spreadsheet openbaar gemaakt? Sta te trappelen om te beginnen!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Mooi overzicht. Ikzelf hanteer ook al jaren een vergelijkbaar overzicht en kon het even niet nalaten om een 1 en ander te vergelijken. Ik vind het bijvoorbeeld knap dat je slechts met 325 euro p/m voor boodschappen uitkomt met 2 kinderen. Heb zelf 1 kind en wij zitten gemiddeld op 450 euro. Kan dus wel wat minder :). Wat ik eigenlijk mis in je overzicht zijn kosten voor onderhoud aan je huis, of heb je die opgenomen in "onvoorziene uitgaven"? Hou je voor jezelf ook een persoonlijke spreadsheet bij voor je eigen uitgaven? Zie namelijk geen posten als "eigen kleding" of zorgverzekering.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik zie dat deze site wat reclameuitingen bevat. Zijn dat nog extra inkomsten voor je?

    BeantwoordenVerwijderen