De onroerendezaakbelasting (OZB) voor woningen gaat in 2014 gemiddeld met ongeveer 2,3% omhoog, aldus nu.nl. En hoewel de maximale verhoging van de OZB onder de 2,45% moet blijven, zie je in het artikel toch flink wat gemeenten die ver over dat maximum gaan. Ook zijn er een aantal gemeenten waar de OZB juist gaat dalen.
Tegenover de gemiddeld stijging van de OZB staat weer een daling van de WOZ met gemiddeld 6% waardoor de verhoging in kosten voor de gemeentelijke belastingen nog mee lijkt te vallen.
Toch is het vreemd dat de huiseigenaren voor een groot deel voor de kosten van een gemeente opdraaien. De OZB belasting is namelijk alleen voor huiseigenaren. Huurders betalen daardoor veel minder mee aan de gemeentelijke voorzieningen dan huiseigenaren, terwijl die voorzieningen wel door iedereen evenveel gebruikt worden.
Vereniging Eigen Huis wil om deze reden dan ook een eerlijker heffing voor OZB. Zij willen niet het bezit van een woning, maar de omvang of draagkracht van een huishouden de grondslag laten zijn voor de hoogte van de OZB.
Eerlijk gezegd lijkt me dat nog niet zo'n gek plan van Vereniging Eigen Huis.
Maar de verhuurders van deze woningen betalen toch ook de OZB?
BeantwoordenVerwijderenDan wordt er dus indirect ook door de huurders meebetaald, dit wordt heus wel verrekend door de verhuurders. Dus ondanks dat ik zelf woningbezitter ben, vind ik dat altijd maar een beetje gezeur van 'ons woningbezitters'. Als ik kijk naar wat voor huur mijn ouders betalen, en dat al 35 jaar lang, en hopelijk nog 30 jaar mogen doen, ben ik blij dat ik een koophuis heb.
Groetjes, Immy