zondag 25 augustus 2013

Hoe moet je besparen?

Dit weekend in de Volkskrant een interessant artikel gelezen: 'Heus, je kunt nog besparen'. Het artikel gaat over de dalende koopkracht en hoe we rond blijven komen. Zes op de tien huishoudens met een inkomen boven modaal bezuinigen ook.

Er schijnt een wetenschappelijke theorie te bestaan, welke is ontwikkelt door Van Raaij en Eilander die stelt dat bezuinigen uit verschillende fases bestaat. De eerste fase bestaat uit het kopen van zoveel mogelijk producten in de aanbieding. Deze strategie heeft geen gevolgen voor de levensstijl. Fase twee is minder kopen van producten en diensten, zoals minder vaak uit eten gaan en minder vaak kleding kopen. De derde fase is het inleveren op kwaliteit, of er juist in investeren, om langer met spullen te kunnen doen. Voorbeeld: apparaten laten repareren in plaats van ze te vervangen. De vierde en laatste fase is helemaal stoppen met bepaalde uitgaven, zoals niet meer op vakantie gaan of de auto wegdoen. En dat is ingrijpend voor de levensstijl.

We hebben aan het begin van dit jaar gezegd dat we niet al te veel willen inleveren op comfort. Gaandeweg het jaar blijkt toch dat je steeds met minder toekunt. Het is niet vervelend om een warme trui te pakken in plaats van de verwarming wat hoger te zetten. Het is niet vervelend om korter te douchen. Het geeft ons toch wel een kick om te zien dat we redelijk binnen onze budgetten kunnen blijven.

Toch zitten we nog wat te piekeren over de hierboven beschreven fases van bezuinigen. Op dit moment zijn we wel actief in de verschillende fases. Zo kopen wij veel boodschappen in de aanbieding, zodat we vaak wel kunnen blijven eten wat we gewend waren. Ook kopen en consuminderen we. We gaan minder vaak uit eten, en nemen vaak eten mee als we een dagje weg gaan. In de derde fase zijn we gelukkig nog niet zo actief. Er zijn nog geen apparaten kapot gegaan dit jaar die we moesten repareren of vervangen. Ook in de vierde fase zijn we wel actief, het helemaal stoppen met bepaalde uitgaven. Zo geven we geen geld meer uit aan loterijen en ook gaan we niet meer een weekendje weg. De auto wegdoen is helaas geen optie.

Herkennen jullie deze fases? Merken jullie iets van de koopkrachtdaling? Hoe drastisch bezuinigen jullie?

11 opmerkingen:

  1. Ja, consuminderen is een ongoing proces. Precies zoals jij het beschrijft. De wasbare luiers, besparenof afval.
    Zeg nooit, nooit.
    Ik zou vroeger nooit, maar dan ook nooit mijn krantenabonnement hebben opgezegd.
    Nu wel dus. Krant lezen kan ook oo en van de zaak.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij zijn nu op een punt dat alle vaste lasten niet lager kunnen. Wij staan voor fase 4 dan denk ik. Koopkrachtdaling is (even afkloppen) niet te merken voor ons. We moeten tegenwoordig alleen veel meer ons best doen om onze koopkracht te behouden (alles vergelijken in de supermarkt, verzekeringen e.d.)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij zijn nu op een punt dat alle vaste lasten niet lager kunnen. Wij staan voor fase 4 dan denk ik. Koopkrachtdaling is (even afkloppen) niet te merken voor ons. We moeten tegenwoordig alleen veel meer ons best doen om onze koopkracht te behouden (alles vergelijken in de supermarkt, verzekeringen e.d.)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij consuminderen al jaren : aanvankelijk was het om 'rond' te komen. Ik ben bewust TBM (zonder uitkering) sinds de geboorte van ons oudste kind en we moesten rondkomen met het inkomen van mijn man. Zijn inkomen is zeker niet hoog maar gemiddeld.
    Ik ken overal de prijzen van een koop in aanbiedingen bij voorkeur dan nog eens met kortingsbons erbij. Van de meeste niet bederfbare producten heb ik wel een voorraadje gekocht aan zeer voordelige prijs of van 100 % terugbetalingsacties.
    Ik schrijf op elke aangebroken verpakking de openingsdatum bv shampoo, douchegel... en weet van de meeste producten hoelang een verpakking meegaat. Op die manier kan ik beter 'vooruitkijken' en kan ik rustig afwachten tot een artikel in reclame stat.
    Groenten, vlees, vis... koop ik in reclame en vries die in. We hebben ook een grote groententuin die jaarlijks een heleboel groenten oplevert en hetgeen teveel is voor directe consumptie gaat ook in de diepvries.
    We zijn ook zuinig met energie : thermostaat staat overdag in de winter max op 17°, vanaf 20 u springt de thermostaat op 15°. 'Klinkt' misschien koud maar die frigotemperaturen zijn een gewoonte voor ons : ik ben vrij actief dus heb het zelden koud, behalve als ik stilzit in de zetel maar dan leg ik wel een fleecedekentje over mij.
    We hebben een dag- en nachtteller en die benut ik optimaal : wassen en strijken enkel op nachttarief en zelfs mijn menu pas ik aan aan het verlaagde tarief.Ik bak wekelijks 8 broden op nachttarief en de ovenwarmte benut ik nadien om een ovenschotel te bereiden, gebak te maken. Te gratineren ovenschotels maak ik enkel in het weekend. Wij eten ongeveer om de 3 maand frietjes en die worden eveneens gepland in het weekend.
    De meeste verplaatsingen doen we per fiets en de auto wordt enkel uit de garage gehaald als de af te leggen afstand te groot is of als we dingen moeten vervoeren die te groot zijn om mee te nemen op de fiets. Auto wegdoen is voor ons geen optie aangezien we dan heel moeilijk bij onze ouders op bezoek kunnen omdat de afstand tot hun woonplaats te ver is en ze ook niet echt bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Mijn moeder moet ook regelmatig op raadpleging in het ziekenhuis en zelfstandig kan ze er niet raken. Als wij onze auto wegdoen, raakt ze gewoonweg niet op haar controles.
    Ik herstel kapotte kledij en versleten linnengoed wordt gerecykleerd : lakens die aan de randen versleten zijn, scheur ik in twee, draai de versleten kanten naar buiten en naai de twee stukken met een platte naad aan elkaar. Het laken kan dan nog een hele tijd 'mee' en aangezien het platte naadje in het midden van het bed ligt, hebben we er geen last van. Is een laken nadien niet meer bruikbaar dan haal ik de beste stukken eruit en leg die per twee op elkaar en werk ze af aan de randen en ik heb een nieuwe schotelvod die nog een hele tijd kan gebruikt worden. De rest van het laken wordt dan gedegradeerd tot werkvod. Uit sponshanddoeken met versleten plekken haalde ik vroeger de beste stukken en die vermaakte ik tot slabbetjes, gastendoekjes of washandjes.
    Wij zijn nooit op reis of restaurant geweest, hebben nooit ergens een abonnement gehad dus op dat vlak valt er voor ons niet te consuminderen.
    Ik zie wel dat vele producten stijgen in prijs en dat er een daling is van de koopkracht maar aangezien ik al jaren bezig ben met consuminderen, voel ik dat niet zo echt aan. We hebben het nu op financieel vlak vele makkelijker of toen de kinderen klein waren en we geld voor hen en voor hun studies opzij legden. Toen hadden we ook nog de afbetaling van de hypothecaire lening lopen....Ik consuminder eigenlijk puur uit gewoonte (van vroeger toen het noodzaak was) maar ik vind niet dat we inboeten aan comfort. We hebben een mooie buffer als reserve dus het consuminderen is hier eerder een hobby, sport geworden of een noodzaak en dat maakt het dan weer plezanter....liesbet

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De eerste fase, aanbiedingen kopen, herken ik niet zo bij mezelf. Sinds twee maanden koop ik namelijk steeds meer alleen de basisproducten en de afgelopen maand ben ik erachter gekomen dat ik heel veel dingen ook zélf kan maken ipv bijvoorbeeld lasagne van Knorr wereldgerechten :)

    Fase 2 herken ik wel. Wij gaan inderdaad minder vaak uit eten en naar het theater als dat ik vroeger deed.

    Fase 3 herken ik ook enigzins. We zijn wat meer tweedehands gaan kopen. Da's wel een stukje inleveren voor mijn gevoel.

    Fase 4, stoppen met bepaalde uitgaven, sinds kort ook. Sander heeft afscheid genomen van zijn mobiele abonnement; hij maakte er toch bijna geen gebruik meer van. Scheelt hem ruim 30 euro per maand :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij zitten zeker in fase 4. Ik probeer altijd te kijken waar ik nog zonder kan. Ik ben al zo lang aan het consuminderen dat de standaard bezuinigingen al lang gedaan zijn. Er zijn hier geen overbodige verzekeringen, abonnementen of uitstapjes.
    Zeker nu onze financiële situatie onzeker is kijk ik nog verder. Heb ik warm water nodig voor de afwas. Is douchen nodig? Is jezelf wassen met warm water nodig?
    Kleding koop ik niet, ik gebruik eigenlijk geen toiletartikelen, als kleding stuk is repareer ik het, schoenen naar de schoenmaker, en anders wordt het ge-down-cycled (dus kapot overhemd word zakdoekjes).
    Ik moet zeggen dat ik wel aan de grens zit voor mijzelf, het begint als armoe te voelen. Dat heb ik nog niet eerder gehad. Maar zolang onze financiële situatie niet verbeterd ga ik zo door, om zo lang mogelijk het hoofd boven water te houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wij zitten in een redelijk 'luxueuze' situatie alhoewel het er op papier niet zo mooi uitziet: we komen met ons gezin van 4 rond met mijn halftime baan. We betalen ook onze hypotheek van het huis nog af. Maar we hebben (vriend heeft) een grote spaarpot en binnenkort gaat hij ook hopelijk terug geld verdienen...
    Wij zijn al een jaar of 4 aan het bezuinigen. Ik koop vaak groenten op de rommelmarkt. Daar staan vaak mensen die het teveel van hun groenten tuin voor weinig geld verkopen. Nu laatst 4 pompoenen gekocht voor bijna nix. Gaan eten doen we bijna nooit, wel gaan ontbijten met de kids voor 1 euro bij de Hema. Wij kopen voor niemand meer nieuwe kledij, alles tweedehands (behalve ondergoed). En dan nog vinden we de meeste 2nd hand shops te duur. Zo betalen we meestal niet meer dan 4 euro voor een paar schoenen en 2 euro voor een kledingstuk. Voor de kids betalen we meestal minder dan 1 euro per kledingstuk. En dat zie je er echt niet aan hoor!
    Laatst was onze waterkoker stuk en die hebben we gelukkig terug kunnen herstellen.
    In de vierde fase hoop ik nooit terecht te komen als ik die eerste drie blijf volhouden.
    Grtz,
    Nina

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Allemaal respect maar waar valt een internet. Abonnement dan onder of gebruiken jullie allemaal Wi-Fi ?
    Wij hebben een z.iggo abb en dat kost 45 EUR per maand


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Internet abonnement hebben wij opgenomen ins ons Telefonie+tv budget. Wij betalen nu iets meer dan 50 euro per maand voor televisie, telefoon en internet.

      Verwijderen
  9. Ik herken zeker die eerste fase! Daar ben ik nu eindelijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ja, wij gaan ook door de diverse fasen. Het is een combinatie denk ik. Letten op aanbiedingen, overbodige zaken de deur uit doen, langer met bestaande zaken doen, nauwelijks uit eten, geen grote vakantie meer. Dat is een keuze die we hebben gemaakt omdat we zometeen als PM geen WW meer heeft of gedwongen met vervroegd pensioen moet een periode moeten kunnen overbruggen. Voorlopig gaat dat goed. Als het ons lukt kunnen we die overbruggingsfase ook goed doorkomen en kunnen we blijven wonen in ons huis en hebben we het na ons pensioen ook weer goed. Wat ons nekt is de periode tussen vervroegd pensioen en het daadwerkelijke pensioen omdat je voor je 67ste nu het hoge belasting tarief moet betalen. Dat was eerst tot 65 jaar.

    BeantwoordenVerwijderen