In dit blog schreef ik dat we een enorme rekening hadden gekregen van onze zorgverzekering. Reden hiervoor is dat wij het eigen risico vrijwillig hebben verhoogd naar 500 euro. Het eigen risico in 2012 voor de basisverzekering is dus 720 euro.
We hebben eerst geprobeerd om zelf te overleggen met de zorgverzekering. Helaas heeft dat niet zijn vruchten afgeworpen. Ambulancekosten zijn en blijven een apart onderdeel in de zorgverzekering. Het valt dus niet onder verloskundige zorg.
Vervolgens hebben we contact opgenomen met onze rechtsbijstandsverzekering. Zij geven ook aan dat er eigenlijk geen juridische mogelijkheden zijn. Een zorgverzekeraar is erg star en zakelijk. Enige mogelijkheid is nog om beroep te doen op de coulance van de zorgverzekeraar.
Wij moeten dus het volledige eigen risico van 720 euro zelf betalen. Als de zorgverzekeraar ons tegemoet komt en dit hoge eigen risico wil terugdraaien naar 220 euro, dan zullen we zelf nog de korting op de premie moeten bijleggen. Omdat wij een hoog eigen risico hebben genomen, kregen we 250 euro korting. Dus als de zorgverzekeraar met de hand over het hart strijkt, zullen we nog 250 + 220 euro zelf moeten betalen. Dat is samen 470 euro. Nog steeds een heel bedrag, maar het scheelt toch 250 euro.
Je hebt zelf besloten om je eigen risico te verhogen. Als je dat doet, loop je het risico dat je ook zult moeten betalen. Wat ga je volgend jaar doen met het eigen risico?
BeantwoordenVerwijderenWe nemen voorlopig gewoon weer een hoog eigen risico. Al moet je als vrouw dus goed vooruit kijken en hopen dat je niet zwanger raakt in het eerste halfjaar, want een gezinspakket kun je altijd nog aanzetten, maar je eigen risico kun je niet meer aanpassen.
VerwijderenIk snap die coulance niet je hebt er toch zelf voor gekozen? Dat is het risico. Als je het ambulance ritje niet had gehad had je 250 euro bespaart en nu heb je de pech dat je iets nodig had. Met dit soort dingen neem je altijd een gok. Ik zou mijn eigen risico ook nooit vrijwillig vehogen. Mensen die zeggen ik heb nooit wat kunnen ook zomaar wat krijgen en probeer je eigen risico dan maar weer uit te zetten. Mijn vader is een gezonde man en had nooit wat. Vorig jaar 6 weken ziekenhuis en een operatie van 25.000 euro. Lang leve de verzekering.
BeantwoordenVerwijderenZolang je het bedrag voor een eigen risico kan betalen, moet je eigenlijk altijd voor een hoger risico gaan. Tenzij je vrouw bent en zwanger kan worden dus :-)
VerwijderenNou deze mening deel ik niet. Ik kan makkelijk het eigen risico betalen, maar kies daar bewust niet voor. Heb je wel eens gedacht dat als je nu iets oploopt en dat kost veel geld de verzekeraar weigert je eigen risco dat je zelf hebt gekozen in te trekken voor alle opvolgende jaren. Overstappen met ernstige ziektes kan ook niet want je kan daarvoor geweigerd worden. Nee ik betaal liever meer premie dat ik weet waar ik aan toe ben. Zoals hierboven geschreven je weet nooit wat je in een jaar kan oplopen. Nu hebben we alle twee een baan en kan alles betaalsd worden, maar als je met inkomsten terugval te maken krijgt kan het heel anders worden.
VerwijderenMaar gelukkig heeft iedereen zijn eigen mening erover. ;)
Het is toch een vrijwillig eigen risico wat je ieder jaar kan aanpassen? Zet je het op 0 dan betaal je meer premie, hoog je je eigen risico op dan betaal je minder premie maar betaal je zelf meer kosten. Ik heb er nog nooit van gehoord dat een verzekeraar weigert je vrijwillig eigen risico aan te passen. Wel dat je niet zomaar aanvullend verzekeringen kan aanpassen als je het jaar ervoor ziek wordt. Kun je vertellen waar je die informatie vandaan hebt want dat vindt ik wel iets om in de overweging mee te nemen voor wel of geen hoog eigen risico maar ik kan er niks over vinden.
VerwijderenIngrid
Ik heb het.niet duidelijk neergezet, maar ik bedoelde meer dat ze dat mogelijk ook nog gaan invoeren. Veel mensen zijn dit jaar voor een hoog eigen risico gegaan, waardoor verzekeraars een hoop geld mis zijn gelopen. Ze zullen dat ergens moeten terug verdienen. En eerlijk gezegd vind ik het ook een erg vreemd iets net zoals dingen aan en uit zetten. Wie betaald die kosten?
VerwijderenDus het was meer een hersenspinsel van mij. Sorry dat ik dat er niet duidelijk bij heb gezet.
Dank voor je uitleg. Zo had ik het allemaal nog niet bekeken. Geeft me wel weer stof tot nadenken want ook ik ben voor een hoog eigen risico gegaan.
VerwijderenIngrid
De publieke zorgverzekeringswet is van toepassing op het basispakket. Verzekeraars zijn niet zomaar vrij om hun goddelijke gang te gaan. Het wordt weliswaar aangeboden door private verzekeraars, maar het blijft een publiekrechtelijke wet. Dus het risico dat hierboven geschetst wordt zie ik (als jurist, en thuis in de zorgverzekeringswet) niet zo. Er zal dan eerst een wetswijziging moeten komen en dat kent altijd een overgangstermijn of anderszins een vooraankondiging.
VerwijderenWetten maken ze waar je bij staat als het gunstig is voor hun portomonnee.
VerwijderenHet feit dat zorgverzekeraars minder geld krijgen doordat veel mensen een hoger eigen risico nemen, betekent dat het gemiddeld gezien voordeliger is om een hoger eigen risico te nemen. Maar ik begrijp wel je punt. Doordat veel mensen een hoger eigen risico nemen, moet iedereen weer meer betalen. Het aan en uitzetten van modules is ook een hele bijzondere mogelijkheid. Maar zolang het kan, is het ook wel heel dom om hier geen gebruik van te maken.
VerwijderenIk begrijp dit niet, je hebt toch zelf voor een verhoging van het eigenrisico gekozen.
BeantwoordenVerwijderenDan gebeurt dit toch ?
Gr deboor
Ik begrijp dat je zelf kiest voor een hoger risico, maar toch is het een beetje "geslachtsdiscriminatie". Als vrouw kun je, zolang je vruchtbaar bent, geen verhoogd eigen risico nemen omdat je zwanger kan raken. Je kan allerlei pakketten aan en uit zetten gedurende het jaar, maar je eigen risico kun je gedurende het jaar niet meer bijstellen. Alle kosten voor zwangerschap en bevallen worden gedekt en vallen niet onder de eigen risico, behalve een ambulancerit. Daar klopt iets niet en dat willen we graag eens aan de kaart stellen.
BeantwoordenVerwijderenWe hebben het gezinspakket weer uitgeschakeld en daardoor krijgen we nog weer een aardig bedrag terug van de zorgverzekering. Daardoor vallen de ambulancekosten wel weer mee, maar toch blijft het een bijzondere regeling. Ik kan me voorstellen dat als je niet veel geld hebt en je bent aan het bevallen, je dan maar kiest om met eigen auto naar het ziekenhuis te gaan om je eigen risico te sparen. Dat lijkt me ook niet echt de bedoeling. Of nog erger, dat er mensen zijn die maar niet aan kinderen gaan beginnen vanwege te hoge kosten die ze kunnen krijgen. Lijkt me niet goed voor de samenleving en economie.
Jawel hoor, we hebben met z'n tweeen 500 euro bespaard en zijn nu 720 euro kwijt. Als we een hoger eigen risico hadden genomen, waren we 220 euro kwijt geweest voor de ambulancerit en 500 voor de lagere eigen risico.
BeantwoordenVerwijderenIk kan mij niet voorstellen dat mensen daarvoor kiezen. Je kind is veel meer waard. Zu je het jezelf ooit vergeven als je kind het niet red omdat je zonodig geld wilde besparen? Nou dan vind ik de manier van besparen echt ziekelijk worden. Als je het niet kan betalen dan kan je daarna vast wel en betalingsregeling afsluiten.
BeantwoordenVerwijderenIk vind het principe van het aan en uitzetten van een of ander pakket zo wie zo bizar en volgens mij betalen andere mensen de rekening. Vrienden hebben ook zo iets. Hebben ze iets van zorg nodig dan zetten ze iets aan en dan na de behandeling weer uit. Volgens mij moet daar altijd geld (van anderen) bij.
BeantwoordenVerwijderenOverigens vind ik de kosten die je had niets met discriminatie te maken hebben. Je kiest voor een hoog eigen risico en dan maak je de afweging zelf. Dat het wellicht raar is dat je de kosten van een ambulance niet vergoed krijgt daar iets voor te zeggen maar dat is dan een gegeven. Ik geloof ook niet dat velen hierbij rekening zullen houden bij hun kinderwens, sterker nog ik ken uit mijn werk voornamelijk mensen die diep in de schulden zitten en gewoon nog een 3e of 4e kind krijgen zonder dat de kerk er tussen zit.
Broer, de kniepert, zet alle aanvullingen uit en had ook nooit wat. Tot in een jaar hij zijn enkel brak en een kroon nodig had. Katsjing kosten tandarts, fysio etc voor eigen rekening. Omdat hij al jaren niets extra betaald en ook geld genoeg heeft, is het geen probleem maar zeuren dat hij erover doet zjucht.
Kirstin
Ik vind het geen discriminatie. Je kiest zelf voor een hoog eigen risico. Hopen dat je niet zwanger wordt, vind ik een vreemde uitdrukking. In de huidig tijd kiezen de meeste mensen ervoor zwanger te willen/ proberen worden. Slechts uitzondering worden 'per ongeluk' zwanger. Goed je verzekeringsvoorwaarden doornemen, net zoals je dat doet bij een aanvullend pakket, hoort erbij.
BeantwoordenVerwijderenIk zou mijn eigen risico niet verhogen bij een zwangerschap of kinderwens, er zijn altijd meer risico's tijdenns een zwangerschap op 'normale' gezondheidsproblemen. Volgens mij vallen die ook niet onder kosten zwangerschap en bevalling.
Wat ik eerder vreemd vond is dat je verloskundige je thuis liet bevallen, terwijl dat medisch gezien niet verantwoord was, daar zou ik eerder een klacht over indienen.
Zelf hebben wij nu beiden het hoogste eigen risico. Mijn man heeft dat al jaren, en we zetten nu de korting apart op een rekening en betalen hier de onverwachte kosten van.
Eens met persoon boven mij.
BeantwoordenVerwijderenIk zou zelf nooit het hoogste eigen risico nemen. Nu heb ik een chronische zieke waarvoor ik dagelijks medicijnen slik + 4 x per jaar naar de specialist moet + bloedonderzoek dus het zou knap stom zijn om vrijwillig hoog eigen risico te nemen.
Ik heb echter ook bij een zorgverzekeraar op de telefonische klantenservice gewerkt en ook klanten zou ik het nooit hebben aangeraden. Vaak genoeg hoor je dit soort verhalen waarbij mensen ervan uitgaan dat er niks gebeurd en dat ze dus een hoop geld besparen. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje en naast het ongemak dat dat sowieso brengt krijg je dan dus ook een flinke rekening. En dan gaan ze (met alle respect) net als jullie lopen piepen dat het zoveel geld kost. En bij jullie gaat het dan nog niet eens om een ongeluk of ziekte, maar om een zwangerschap die je gewoon kunt plannen.
Ik vind dit ook een voorzien risico. Zal ik je eens iets zeggen. Ik ben al 20 jaar een vrouw in een vruchtbare leeftijd zoals jij het beschrijft. En ik ben nog nooit zomaar zwanger geraakt. Je beschrijft net alsof zwangerschap iets is welk risico je loopt als vrouw op vruchtbare leeftijd. Dat is niet zo. Zwangerschap is gelukkig voor 99% het gevolg van een keuze. Ik had afgelopen jaar 52 euro aan kosten die onder het (verplichte) eigen risico vielen toch kies ik niet voor een verhoogd eigen risico. Mascha.
BeantwoordenVerwijderenHeb je wel eens gehoord van zuinigheid met stijl?
BeantwoordenVerwijderenDat houdt in dat je niet alleen maar zuinig bent voor jezelf, maar ook voor gezamenlijke belangen zoals een zorgverzekering.
Ik schat je redelijk intelligent in als je bij het onderwijs werkt.
Dus kun je ook wel bedenken, dat als je altijd het onderste uit de kan wilt hebben, dit ten koste gaat van de zorgpremies.
Ik ken bv iemand die (in het verleden) tegen me zei: Ik heb om de zoveel jaar recht op een nieuwe bril. dus die schaf ik aan.
Heb je die dan nodig?
Nee, ik doe ze in de la voor als.....
Tja, en daar gaat Nederland aan ten onder.
Ik heb er nog een ander woord voor. Hebberigheid!!!
Ik zou willen dat de zorgverzekeringen net zo dachten als jij. Helaas kijken deze zorgverzekeraars zelf niet naar het gezamenlijk belang, maar alleen naar hun eigen gewin. Mensen als jij, die dus voor hun plezier mee betalen aan andermans kosten, kunnen we niet genoeg hebben natuurlijk, maar ik denk dat het het wel een beetje naïef is om te denken dat iedereen voor het gezamenlijk belang kiest. Veel mensen zullen het niet toegeven dat ze hun eigen belang voor het gezamenlijke belang stellen, maar ik vind het eerlijk gezegd minder stijl hebben als je zegt voor het gezamenlijk belang te gaan, maar ondertussen toch voor je eigen belang te gaan.
VerwijderenHet punt dat je wil maken, begrijp ik volkomen en je hebt ook zeker gelijk. Ik kan jou aan de hand van bovenstaand stukje natuurlijk niet inschatten, maar ik durf wel te beweren dat zuinigheid altijd ten koste gaat van anderen en dus nooit stijlvol is, maar "hebberigheid" is wel erg kort door de bocht.
Nou nou Katrina, neem een glaasje water.. gaat het weer?
VerwijderenEr wordt best heftig gereageerd op deze blog. Het is bij ons meer de onduidelijkheid in de voorlichting en voorwaarden. Verloskundige zorg valt geheel buiten de eigen risico. Ook logisch, kinderen krijgen moet niet bepaald worden door de financiële gezondheid van een gezin. Dat je tijdens een bevalling met een ziekenauto naar het ziekenhuis moet, blijkt dus buiten verloskunde te vallen. Als dit ons van te voren duidelijk was, hadden we zeer waarschijnlijk een lager eigen risico genomen. Dat wij deze rekening moeten betalen is wel duidelijk, maar ik zou willen dat ik zo'n blog ruim een jaar geleden had gelezen.
BeantwoordenVerwijderenGebruik de blog dan ook in je eigen voordeel. Of dat nu is dat je je eigen risico voortaan ook gaat verhogen of juist verlagen, dat maakt ons verder niet uit. Iedereen die op deze blog leest, is waarschijnlijk slim genoeg om die beslissing zelf te maken.
Het lijkt hier wel de 'Wat u zegt' pagina van de Telegraaf. Niet bijzonder gehinderd door enige kennis van zaken menen mensen elkaar de maat te moeten nemen.
VerwijderenTerwijl het punt van deze blog toch echt draaide om de vraag: vallen ambulancekosten voor een bevalling nu wel of niet onder bevallingskosten? Vooral omdat het hier voortkwam uit de beslissing van de verloskundige om eerst toch thuis te bevallen, om vervolgens op het laatst toch naar het ziekenhuis te gaan. Als je had gevraagd wat de rechtsbijstandsverzekeraar hierover zou zeggen, had ik in het algemeen gesproken je niet veel kans gegeven. Rechtsbijstandsverzekeraars mogen maar weinig tijd aan een zaak besteden en hebben het liefst panklare zaken. Al hangt het er nog erg vanaf welke rechtsbijstandsverzekeraar. Er bestaat er een die de naam van een winters kledingstuk heeft en heel veel zaken zoals de jouwe afwijst. Over het algemeen zelfs helemaal geen zaken doet die tussen consument en medici of verzekeraars gaan. Andere rechtsbijstandsverzekeraars doen het beter. Maar afgezien van een rechtsbijstandsverzekeraar, er is ook altijd de mogelijkheid tot een klachtenprocedure bij de zorgverzekeraar of bij de beroepsvereniging van verloskundigen, maar dan zou ik me wel juridisch laten bijstaan. Een bezoek aan het Juridisch Loket is altijd gratis.
Er word zeker heftig gereageerd op dit blog! En zo te zien voornamelijk door mensen die je eerdere blog over dit onderwerp NIET gelezen hebben.
VerwijderenIk ben het met jullie eens; dit zijn onvoorziene kosten die een waarschuwing verdiend hadden, maar ik vind wel dat jullie je beter tot de verloskundige kunnen richten ipv de zorgverzekeraar.
Ik ben ook erg geschrokken dat mijn vervoer naar het ziekenhuis, notabene mét medische indicatie, van het eigen risico afging, alleen hadden wij het toen nog op z'n laagst staan.
Dat het krijgen van kinderen volgens jullie niet van de financien moet afhangen ben ik het NIET mee eens.
Wij zorgen heel bewust -met pijn in ons hart- dat er hier geen 4e bijkomt, omdat we dat (hoogstwaarschijnlijk) niet zouden kunnen betalen.
En dat zouden meer mensen moeten doen.
Groet @mamavanschatjes